JUDO
Judo is één van de meest bekende budo activiteiten ter wereld. Zoals veel budo activiteiten is judo ontstaan uit traditionele Japanse Ju Jutsu scholen. De grondlegger van het Judo Jigoro Kano Sensei heeft door alle stoot en traptechnieken uit de oude jutsu stijlen te verwijderen, in 1882 een systeem ontwikkeld waardoor een ieder in staat is om op een zeer veilige manier Judo als sport te beoefenen.
Het doel van Judo is zo maximaal mogelijk gebruik te maken van de kracht en snelheid van de tegenstander. In de praktijk betekent dit vooral dat de judoka de partner uit balans moet zien te brengen en daarbij zijn of haar eigen balans probeert te behouden. Het is de bedoeling om de partner met de rug op de grond te gooien, daar te houden en controleren (mbv houdgrepen) of tot overgave te dwingen (mbv verwurgingen va 12 jaar en armklemmen va 16 jaar).
Naast het staande Judo-spel van werptechnieken leren de Judoka’s op de grond houdgrepen en op latere leeftijd verwurgingtechnieken en armklemmen. Judo is een perfecte manier om conditioneel met je gehele lichaam te sporten. Alle spiergroepen zullen tijdens een Judo-les in actie komen. Juist door deze veelzijdigheid van bewegingsvormen blijkt, naast de motoriek, het coördinatievermogen te verbeteren. Judo is karaktervormend en stimuleert de ontwikkeling van een positief eigenbeeld. De docent kan door de handhaving van de lesstructuur en de discipline er voor zorgen, dat erg drukke kinderen op een veilige wijze hun energie kwijt kunnen. Naar mate de Judoka's ouder worden, worden er meer en complexere technieken behandeld in de les. Vrijwel alle technieken worden hier onderwezen. Judoka’s die competitief zijn ingesteld kunnen via wedstrijden en in overleg met de docent een speciale wedstrijdtraining prima in die behoefte voorzien. Junioren judo is voor velen een welkome afwisseling naast school. Judo kan al beoefend worden vanaf 5 jaar.
De meerwaarde van Judo als recreatieve sport
Judo is een perfecte manier om conditioneel met je gehele lichaam te sporten. Alle spiergroepen zullen tijdens een Judoles in gebruikt worden, omdat zowel het staande stoei-spel (randori tachi waza) als het grond stoei-spel (randori ne waza) wordt beoefend. Door deze veelzijdigheid van bewegingsvormen verbetert ook het coördinatievermogen. De Judoka krijgt meer controle over zijn of haar eigen lichaam en leert zichzelf beschermen door valbreek-technieken. Ook de mentale balans van de Judoka is erg belangrijk.
Om het Judo goed en veilig te kunnen oefenen zijn er een aantal regels die in acht dienen te worden genomen (Judo etiquette). Dit stukje discipline wordt vanzelf bijgebracht tijdens de lessen en zal uiteindelijk leiden tot zelfdiscipline. Bij Judo is er tevens sprake van een noodzaak tot samenwerken, wat uiteindelijk kan leiden tot goed sociaal gedrag. Judo heeft daarom dus een geestelijk- en lichamelijk- vormend karakter. Kinderen die aan Judo doen zullen al snel, op verschillende vlakken, een voorsprong kunnen krijgen op kinderen die weinig aan sport doen.
Judo als medische-en/of gedrags ondersteuning
Bij kinderen die, om wat voor reden dan ook, buiten de boot dreigen te vallen door problemen zoals licht motorische storingen, ADHD, waardoor het kind moeite heeft om in een groep te kunnen functioneren, kan het beoefenen van judo een prima ondersteuning zijn. De problemen proberen we tijdens alle lessen te signaleren en koppelen we terug met de opvoeders. Dit is dan ook de reden dat u altijd persoonlijk met de hoofddocent van de Budo vereniging een afspraak moet maken voor een proefles, zodat de situatie van uw kind kan worden besproken en gezocht kan worden naar het juiste lesuur.
Judo als wedstrijdsport
Bij Judo ben je niet verplicht om deel te nemen aan wedstrijden, maar kan wel als je dit leuk vindt. Bij Budo SENSHI wordt op diverse niveau's aan diverse wedstrijden deelgenomen, zowel individueel als in teamverband. Bij wedstrijdjudo zul je jezelf moeten meten in onderlinge competitie's. Voor velen is dit een echte uitdaging waar je veel van leert. Als beginnende judoka zul je echter moeten groeien in het deelnemen aan wedstrijden. Gelukkig is er meestal een coach aanwezig om aanwijzingen te geven tijdens de wedstrijd en achteraf te helpen om te gaan met winst of verlies. In overleg met de docent is het ook mogelijk om speciale wedstrijdtraining te volgen. Vanzelfsprekend kan Judo ook beoefend worden zonder deel te nemen aan wedstrijden. Bij judo kan men de gevorderdheid zien aan de kleur band. Via wit (6e kyu), geel (5e kyu), oranje (4e kyu), groen (3e kyu), blauw (2e kyu) en bruin (1e kyu) kan men uiteindelijk het nationale examen voor de 1e dan (‘Zwarte band’) afleggen. Voor de jeugd wordt een extra onderverdeling in slippen toegepast om de gevorderdheid te laten zien. De Judo graduaties zijn geregistreerd bij de Judo Bond Nederland als overkoepelende organisatie.