BUDO-SENSHI

JUDO, Yoseikan JUJUTSU, PSD

Nieuws


 

21/8/17

 

Even voorstellen

 

3/9/18

Kennismaken met sporten


Lees meer://17


Lees meer...

Jigoro Kano

Jigoro Kano wordt geboren op 28 oktober 1860 in Mikage. Hij is de 3e zoon van Jirosaku Kano. De familie Kano is een familie van Sake – brouwers, zijn vader echter, is handelaar in de scheepsvaart. Hij is een groot voorstander van onderwijs en zorgde ervoor dat Jigoro zijn opleidingen op de beste scholen kon genieten. Als Kano 9 jaar is overlijdt zijn moeder, zijn vader verhuist het gezin naar Tokyo en Jigoro krijgt les op een aantal privéscholen, ook krijgt hij een eigen Engels onderwijzer. In  1874 gaat hij naar een school die geleid wordt door Europeanen om zijn Engels en Duits te verbeteren. In juni 1881 gaat Jigoro naar de Universiteit van Tokyo om een studie Economie en Politieke wetenschappen te volgen. Een jaar later, juli 1882 studeert hij af. Zijn familie denkt dat Jigoro een carrière binnen de politiek ambieert en hij krijgt een positie aangeboden binnen het ministerie van financiën. Hij slaat deze echter af wegens zijn liefde voor het onderwijzen.

Professor Kano

Hij begint te onderwijzen op de Gakushuin school. In 1883 wordt hij professor op een Universiteit, maar in april 1885 keert hij als Rector terug op de Gakushuin school. Dit was een school voor de elite van Japan. Meestal waren de leerlingen van hoger sociaal aanzien, als de leraren. De leraren werden veelal behandeld als bediende. Jigoro accepteerde dit niet, hij vond dat een leraar aanzien moest hebben en aanvoeren. Ook paste hij de nieuwste Westerse – pedagogische theorieën toe  op zijn leerlingen. Kano’s lesgeefdoelen zijn; (1) de ontwikkeling van verstand, lichaam en geest in gelijke mate, (2) verhogen van oprechtheid, (3) het bijbrengen van moraliteit. In januari 1891 krijgt Jigoro een positie binnen het ministerie van onderwijs. In augustus 1891 verandert hij opnieuw van baan als hij Decaan wordt op de Kumamoto Universiteit. Rond deze tijd trouwt hij met de dochter van een oud Japans ambassadeur naar Korea, Sumako Takezoe. Ze kregen 6 dochters en 3 zonen. In 1898 wordt hij benoemd tot ‘hoofd – basisonderwijs’ bij het ministerie van onderwijs. Een jaar later krijgt hij een beurs om in Europa te studeren, op 13 september 1899 vertrekt hij vanuit de haven van Yokohama en verblijft ongeveer een jaar in Europa. Hij bezoekt o.a. Amsterdam, Berlijn, Brussel, Londen en Parijs.

Na zijn terugkeer in Japan wordt hij hoofd van de Tsubaka universiteit en blijft dit tot zijn pensioen, 16 januari 1920.

 
 

Jigoro Kano

IOC

In 1909 wordt hij lid van het IOC. Het IOC heeft de Japanse regering gevraagd of men van plan is een team af te vaardigen naar de Olympische spelen van 1912. Omdat men geen gezichtsverlies wil lijden op internationaal toneel, geeft de regering het ministerie van onderwijs opdracht om de aanvraag te onderzoeken. Men kwam logischerwijs uit bij Jigoro Kano, vanwege zijn bekwaamheid mbt het bewegingsonderwijs en tevens zijn kennis over de westerse manier van denken, vanwege zijn studie daar. Na een aantal gesprekken besluit Jigoro Japan te vertegenwoordigen binnen het IOC, hij is hiermee het eerste lid afkomstig uit een Aziatisch land. Hij is de officiële afgevaardigde van Japan op de Olympische spelen van 1912 (Stockholm), 1920 (Antwerpen), 1928 (Amsterdam), 1932 (Los Angeles) en 1936 (Berlijn). Ook is hij de voorzitter van het bod dat Japan uitbrengt op de Olympische spelen van 1940. Zijn doel binnen het IOC was; ‘mensen samen te laten komen voor één gemeenschappelijk doel met welwillende bedoelingen.’ Nooit is het zijn bedoeling geweest om Judo op de Olympische programmering te krijgen; ‘Verschillende mensen hebben mij gevraagd of ik Judo op de Olympische spelen wil introduceren, mijn opstelling hierover is echter passief. Als anderen dit willen initiëren zal ik geen bezwaren hebben, maar ik zal zelf geen initiatief nemen. Judo is een realiteit, geen spel of sport. Ik zie het als een manier van leven, kunst en wetenschap. Slechts de ‘Randori – vorm’ binnen het judo zou wellicht geschikt zijn voor de Olympische spelen. Echter de Olympische spelen zijn zeer doordrongen van nationalisme en regelgeving, wat ervoor zorgt dat er een nieuwe vorm, nl. ‘competitie – Judo’ moet worden gecreëerd. Judo moet zoals de wetenschap en de kunst vrij zijn van externe invloeden zoals politiek, naties, racisme en financiën. Dit alles moet leiden tot het ultieme doel; wederzijds profijt en welbevinden.’

1938

Op 3 Mei 1938 8:33 uur (UTC) overlijdt Jigoro Kano op het schip de ‘Hikawa Maru.’ De officiële reden is een longontsteking, maar er zijn geruchten dat hij vergiftigd is. Hier zijn echter nooit objectieve bewijzen voor gevonden. Feit is dat hij groot tegenstander was van het Japanse militaristische systeem.  Ook zou het leger de Kodokan willen omzetten in een militaire academie, hier was Jigoro een groot tegenstander van. Hij verkreeg postuum de 12e Dan, een brede witte band. Hij is begraven in Matsudo.

Senshi op social media

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

copyright 2022 by BUDO-SENSHI